Hyppää sisältöön

37Ruoka- ja siivouspalveluiden materiaalitehokkuustoimenpiteet

Eteneminen

  • Idea
  • Päätetty käynnistää
  • Suunnittelu
  • Toteutus
  • Valmis
Aikataulussa

Kuvaus

Ruoka- ja siivouspalveluissa parannetaan materiaalitehokkuutta useilla toimilla:

  • Roskapussien käyttöä vähennetään arvioimalla jäteastioiden ja roskakorien tyhjentämisen tarvetta
  • Otetaan käyttöön kierrätysmateriaaleista valmistetut mikrokuituliinat ja mopit
  • Puhdistusaineiden käyttöä vähennetään annostelulaitteiden avulla ja hyödyntämällä siivousvälineitä, joiden kanssa ei tarvita puhdistusaineita
  • Tulostuspaperin käyttöä vähennetään hyödyntämällä digitaalisia alustoja
  • Edistetään tarjottimetonta ruokailua

Tehtävät

Mitä on tehtävä?

  • Tehtävä31.12.2023

    Ohjeistus muovin vähentämisestä

    Ohjeistetaan henkilökuntaa roskapussien käytön vähentämisestä. Ollaan yhteydessä myös asiakkaisiin ja tiedotetaan muovipussien käyttöä vähentävistä käytännöistä.

  • Tehtävä31.12.2023

    Käsipaperin korvaaminen käsipyyherullilla

    Kartoitetaan mahdollisuutta korvata käsipaperin käyttöä käsipyyherullilla. Käsipyyherullien käyttö vähentäisi merkittävästi syntyvän jätteen määrää.

  • Tehtävä31.05.2024

    Siirrytään portaittain tarjottimettomaan ruokailuun

    Kouluruokailussa tarjottimien käytöstä luopuminen säästää merkittävästi energian, veden ja pesuaineen kulutusta sekä pienentää syntyviä hiilidioksidipäästöjä. Valkeakosken kouluruokailussa ryhdytään harjoittelemaan tarjottimetonta ruokailua portaittain syksyllä 2023. Ruokasalien ja linjastojen järjestystä muokataan, jotta ruoan ja ruokailuvälineiden otto on sujuvaa. Oppilaita opastetaan, autetaan ja onnistumisista palkitaan.

    Luopumalla tarjottimien käytöstä Valkeakosken kouluruokailussa, säästämme vuodessa:

    • 126 000 L puhdasta vettä
    • 16 800 kWh sähköä
    • 50 L astianpesuainetta
    • sekä vähennämme 1293 kg syntyviä hiilidioksidipäästöjä

Mitä on tehty?

  • Tehty01.04.2023

    Sähköisen ruokalistan käyttöönotto

    Ruokalistojen tarpeettomasta tulostamisesta luovutaan ja asiakkaita kannustaan ottamaan käyttöön Aromi eRuokalista.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Aikajänne

07.03.2023 → Jatkuva

Vastuuorganisaatiot

Yhteyshenkilöt

  • Pääyhteyshenkilö Anni Kaipiainen

    Anni Kaipiainen

    Ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö

    Ruoka- ja siivouspalvelu

  •  Anna-Kaisa Leppäaho

    Anna-Kaisa Leppäaho

    Siivoustyönjohtaja

    Ruoka- ja siivouspalvelu

Tietoja päivitetty 25.10.2023